dimecres, 29 de desembre del 2010

L'Empatx Borgià

Publicat al diari Las Provincias el 22 de desembre de 2010

Sempre ha estat difícil canviar certes coses, i els costums especialment. Així, és ara més que mai, quan podem experimentar les grans diferències que ens identifiquen i ens allunyen de la societat més avançada. Ben entesa aquesta com aquella que comprèn a l`ésser humà dins de l'ens terraqui. On l'home i la dona existeixen com a membres d'un subgrup d'habitants del planeta que trepitgem. Som uns de molts mamífers. Animals en definitiva, estesos arreu del globus i amb un evident, greu i costós problema per a gestionar els seus residus.

A Gandia la sostenibilitat del propi hàbitat està entregada a Fernando Mut, expepé, en un pack/departament de territori, urbanisme i medi ambient què comparteix amb el seu company de govern, Vicent Mengual, psoe. Als quals, el pacte antinatura que els uneix deu mantenir-los força ocupats, ja que l'última iniciativa què recorde van posar en marxa va ser la instal·lació d'uns quants contenidors d'arreplegada d'oli usat amb una polèmica, per homòfoba, campanya propagandística, finalment retirada.

A Orengo, l'alcalde, no se li escapa que aquesta inactivitat en matèria ambiental li passarà factura electoral, per la qual cosa, amb l'objecte de retindre als electors preocupats per l'entorn -ofesos i decepcionats per una política buida de propostes de revalorització i enaltiment del patrimoni natural, preocupats per una cada vegada més que evident amenaça sobre la marjal i la platja de l'ahuir, agreujats per la recent i gratuïta mort dels peixos del riu Serpis degut a una despreocupada i mal planificada operació de desaigüe, en definitiva, ciutadans i ciutadanes molestos amb un govern que desdenya les seues propostes de salvaguarda dels bens naturals, i que ha exhibit l'alineació en una direcció de progressiva minoració dels mateixos- incorporarà a les seues files, davant del proper procés electoral, a un exregidor del consistori municipal què malauradament sembla abandonarà, de nou, les sigles que hui per hui llueix, per assegurar-se una cadireta i una carxofeta amb les què, per correspondència, haurà de patrocinar a qui hui critica.

Podria vosté aprofitar l'avinentesa de la celebració del V Centenari del Naixement de Sant Francesc de Borja per editar amb el seu logotip i repartir gratuïtament entre tots els ciutadans i els visitants dels stands publicitaris instal·lats a les fires turístiques, borses de la compra elaborades amb tubèrculs no consumibles. Què, després de ser reutilitzades una i altra vegada, les empraríem per a contindre els residus sòlids orgànics de caire domèstic. Campanya que resultaria prou més útil pel seu impacte publicitari, per la seua finalitat última i per la seua funció de conscienciació, i més barata, que l'edició de clauers, bolígrafs, caramels, banderins, sopars, dinars, hotels i més fastos i festes que per valor de quatre milions d'euros ompliran bona cosa de panxes escollides. Bé, la necessitat d'aconseguir un futur sostenible legitima i aconsella aquest tipus d'iniciatives, les quals escapen a la creativitat o a la voluntat del govern municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada